Op het eerste gezicht lijkt iets als een Bitcoin niet zo veel met boeren te maken te hebben. Maar inflatie, dat is eigenlijk het magische woord. Want de waardevermindering van de euro gaat onverminderd door. Nu zowel de gastoevoer als de voedselvoorziening in Europa onder druk staat, en we ook nog eens dystopiaanse klimaatwetten opgelegd krijgen, hebben we in Europa een groot probleem.

De inflatie voor het jaar 2022 kwam al uit op 10 procent, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door deze hoge inflatie daalde ook de waarde van het spaargeld van Nederlanders. Wie eind 2010 begon met 100 euro op de spaarrekening, had in 2022 qua waarde gemiddeld iets minder dan 82 euro over. Het inflatiecijfer geeft namelijk aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld stijgen. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wordt je spaargeld minder waard. Je kunt de waardedaling van je geld immers niet meer compenseren met de spaarrente die je ontvangt.

En de eurozone wordt in 2023 nog steeds geconfronteerd met de hoogste prijsdruk sinds de jaren zeventig. De totale inflatie bereikte in april vorig jaar al 7,5% op jaarbasis (tegen 7,4% op jaarbasis in maart). 60% is toe te schrijven aan de hogere energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. De afhankelijkheid van energie invoer heeft Europa uitzonderlijk hard getroffen. De torenhoge inflatie heeft geleid tot een constante waardevermindering van de euro. Als je wil investeren in Bitcoin is dit dus misschien wel het juiste moment.

Zowel de oorlog in Oekraïne als de problemen van de Europese landbouwers lijken namelijk nog wel even door te gaan. Want, zo meldde het Britse Internationaal Instituut voor Strategische Studies (IISS), Rusland produceert genoeg tanks, gevechtsvoertuigen en overige militaire apparatuur en heeft bovendien nog voorraden van onder meer oudere tanks om de grote verliezen in Oekraïne nog twee tot drie jaar op te vangen.”Ook al verliest Rusland maandelijks gemiddeld honderden voertuigen en artillerie-installaties, het land heeft zijn operationeel actieve wapenarsenaal stabiel weten te houden”.

Vorige verzamelden boze boeren zich in Brussel, waar de Europese regeringsleiders bijeen waren. Ze stichtten brandjes op de Place du Luxembourg, voor het Europees Parlement, en trokken een standbeeld van de 19de-eeuwse industrieel John Cockerill van zijn sokkel. Voor de boeren is de Europese Unie een kop van Jut geworden. ‘Brussel’ zadelt ze op met dure en bureaucratische milieu-eisen, zeggen ze, terwijl ze al moeite genoeg hebben om het hoofd boven water te houden.

De boerenprotesten door heel Europa maken duidelijk dat de Europese regeldruk voor boeren geen typisch Nederlands probleem is, maar een Europees probleem. Dat zei demissionair minister Adema van Landbouw recent. “In het verleden dachten ze ‘in andere landen speelt dat niet, lossen jullie het maar op’. Nu is duidelijk dat boeren in veel meer landen last hebben van beklemmende maatregelen.”
Met beklemmende maatregelen doelt Adema onder meer op de regels die bepalen hoeveel mest er over boerenland mag worden uitgereden. Dat is aan banden gelegd omdat te veel mest slecht is voor de waterkwaliteit van grondwater en rivieren.

En sinds vandaag hebben de boeren weer een klap gekregen. Zojuist is bekend geworden dat ook ritueel slachten geen discriminatie is waardoor de kans er dus in zit dat een aantal landen Halal en Koosjer slachten gaan verbieden. Geen Europees vlees meer in de Kebab of de Shoarma dus.

Door de aanhoudende problemen op het gebied van energie en voedsel in de Europese Unie staat de euro dus blijvend onder druk. Crypto valuta als Bitcoin worden dan nog interessanter. Allereerst omdat deze globaal zijn, en dus niet afhankelijk zijn van de situatie in Nederland of Europa. Daarnaast zijn ze niet gekoppeld aan FIAT munten (munten als de dollar of de euro die worden uitgegeven door centrale banken), en zijn ze op zo’n manier ontworpen dat er eigenlijk altijd deflatie plaats vindt. Van crypto valuta als Bitcoin is maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar, waardoor de waarde over de lange termijn altijd omhoog gaat. Immers moet het beperkte aantal munten verdeeld worden onder de kopers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *