Eerder hadden we het over de flinke stijging van Bitcoin de laatste dagen. Daar zijn een aantal redenen voor, maar de ETF’s zijn misschien nog wel de belangrijkste. Want de Bitcoin ETF’s zijn sinds hun lancering in januari een groot succes. Deze investeringsvehikels, die de prijs van Bitcoin volgen, hebben een grote instroom ervaren, waarbij de huidige Bloomberg-gegevens aantonen dat er gedurende negen dagen op rij contant geld in de fondsen is binnengekomen.

Dit komt omdat de ETF’s mainstream zijn. Grote financiele instituten doen nu officieel mee op de Crypto markt, en maken gebruik van grootschalig adverteren. Zo ook in Google. De nieuwste beleidsupdate van Google, die op 29 januari van kracht is geworden, betekent een sterke verschuiving in de advertenties die getoond mogen worden. De Google zoekgroep accepteert nu namelijk advertenties voor Crypto fondsen.

In tegenstelling tot de eerdere regeling zijn spot Bitcoin ETF’s beschikbaar voor het grote publiek. Daarbij vallen ze onder de Securities Act 1993 van de SEC. Dit maakt ze een potentieel veiligere optie. Iets wat Google zeker in overweging neemt bij het toestaan van ads. De invloed van Google advertenties op Bitcoin kan groot zijn. Verschillende Cryptocurrency handelaren spraken in 2021 al hun optimisme uit over de invloed die Google advertenties kunnen hebben op Bitcoin gerelateerde producten.

Ondanks de onduidelijkheid die dit met zich meebrengt, zou dit waarschijnlijk sterke spelers zoals de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) kunnen omvatten. Deze trust, die na het groene licht van de SEC is omgevormd tot een spot Bitcoin ETF, richtte zich voorheen uitsluitend op geaccrediteerde investeerders. Nu zijn spot Bitcoin ETF’s, in tegenstelling tot hun voorgangers, toegankelijk voor het grote publiek in de VS, wat een meer gereguleerde en mogelijk veiligere beleggingsmogelijkheden biedt. En te midden van deze beleidsverschuiving heeft BlackRock het voortouw genomen en zich sterk gemaakt voor Bitcoin ETF’s.

Ja, een van de partijen die vorige maand een Bitcoin ETF lanceerde, is BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. En de Bitcoin ETF’s zagen op 13 februari een instroom van maar liefst $613 miljoen, een nieuw record. Opvallend is dat hiervan maarliefs $493 miljoen ging naar het fonds van BlackRock: de BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT).

Daardoor is dat IBIT fonds de eerste nieuwe ETF die de barrière van 100.000 BTC doorbreekt. BlackRock beheert nu 105.280 BTC om precies te zijn. En dat is een stijging van 3700% in minder dan vijf weken en slechts 22 handelsdagen sinds het fonds zijn debuut maakte op 11 januari. Toendertijd had BlackRock 2.621 BTC onder beheer. Deze meer dan 100.000 BTC hebben een waarde van meer dan 5 miljard dollar. Hoewel het fonds van BlackRock inmiddels met kop en schouders boven de rest uitsteekt, doet het Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) het ook zeer goed. Dit fonds beheert nu 83.925 BTC. De rest loopt echter ver achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *