Meer goed nieuws voor Bitcoin. Want Nayib Bukele is in El Salvador opnieuw verkozen tot president. Waarom is dat interessant? Onder Bukele werd het land in 2021 het eerste land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde.

Nayib Bukele is op weg naar een nieuwe termijn van vijf jaar. Uit alle exitpolls blijkt dat hij een overweldigende voorsprong heeft, kort nadat de verkiezingen zondagavond waren geëindigd. Het resultaat werd algemeen verwacht, aangezien Bukele, die sinds 2019 president was, een grote populariteit genoot in het land en met een ruime marge voorop liep in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen. De oud president maakte indruk tijdens zijn eerste ambtstermijn door hardhandig het bendegeweld aan te pakken met massale opsluitingen en het grootschalig inzetten op Bitcoin als betaalmiddel.

“Volgens onze cijfers hebben we de presidentsverkiezingen gewonnen met meer dan 85% van de stemmen en minimaal 58 van de 60 afgevaardigden in de Algemene Vergadering”, plaatste Bukele op zijn X (Twitter) account. Daarnaast zei hij: “Een record in de hele democratische geschiedenis van de wereld” en “Ik zie je om 21.00 uur voor het Nationaal Paleis.”

El Salvador is dit jaar van plan om zijn langverwachte, door bitcoin ondersteunde ‘Volcano bonds’ uit te geven , nadat het in december vorig jaar goedkeuring van de regelgevende instanties heeft gekregen. Met deze bonds wordt een Bitcoin mijnindustrie gefinancierd die uitsluitend wordt aangedreven door hernieuwbare energie.

In 2021 werd El Salvador al het eerste land dat de grootste cryptocurrency Bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde. Daarnaast ontwikkelde het een crypto portemonnee genaamd Chivo om de verdere adoptie van Bitcoin te verbeteren. Ook begon het land actief Bitcoin als investering op te kopen.

Hoewel deze stap breed werd toegejuicht door Bitcoin enthousiastelingen, kreeg hij kritiek van internationale organisaties zoals de International Monetary Foundation (IMF). En er is meer kritiek op het beleid van Bukele. Hij heeft campagne gevoerd voor het succes van zijn veiligheidsstrategie, waarbij de autoriteiten de burgerlijke vrijheden opschorten en meer dan 75.000 Salvadoranen zonder aanklacht arresteerden. De aanhoudingen leidden tot een scherpe daling van de landelijke moordcijfers en transformeerden een land met 6,3 miljoen inwoners dat ooit tot de gevaarlijkste ter wereld behoorde. Maar analisten hebben gezegd dat de massale opsluiting van 1% van de bevolking op de lange termijn niet houdbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *