De crypto exchange Binance heeft gister de cryptomarkt wakker geschud door vier altcoins te schrappen, waaronder de op privacy gerichte Monero (XMR). Monero is al jarenlang de favoriete munt bij mensen die om privacy geven, maar kreeg gister een gigantische klap te verwerken. Door het verwijderen van de munt op een van de grootste exchanges van de wereld, zakte de munt in een dag 40%. Monero is een zogeheten privacy coin waarvan je niet kunt zien waar stortingen vandaan komen, omdat het gebruik maakt van zogenoemde stealth adressen.
Ondertussen herstelt de waarde van de Monero zich weer, maar toch is het iets om over na te denken. Want hoe kan het dat de invloed van een exchange als Binance zo groot is? Monero (anders dan de meeste andere altcoins) is een van de weinige crypto munten die daadwerkelijk een echte economie er achter hebben liggen. Met Monero wordt betaald online, voornamelijk op plaatsen waar privacy noodzakelijk is.
Niet alleen monero, maar ook aragon (ANT), multichain (MULTI) en vai (VAI) worden van Binance verwijderd. Het platform meldt dat de tokens niet langer voldoen aan de “standaarden” die Binance verwacht van tokens. De tokens worden op 20 februari verwijderd van het platform. Vanaf 20 mei is het ook niet meer mogelijk om de tokens van Binance nog op te nemen. Ze kunnen daarna nog wel omgezet worden in stablecoins, maar Binance zegt dat dit niet “gegarandeerd” is.
Privacy crypto munten en regelgeving:
De verwijdering van monero roept vragen over op over de toekomst van dergelijke op privacy gerichte crypto munten. Het is namelijk niet de eerste keer dat een grote exchange besluit privacy coins te verwijderen; vorig jaar deed OKX dit ook al. De exchanges lijken bang te zijn voor toezichthouders omtrent deze soort crypto. Privacy coins zijn gemaakt om de privacy te waarborgen van gebruikers. In tegenstelling tot de meeste andere munten zijn de transactiegegevens niet openbaar en kunnen dus niet doorgegeven worden aan overheidsinstanties. Daarmee vrezen de beurzen waarschijnlijk dat ze niet kunnen voldoen aan nieuwe eisen die in veel landen worden gesteld omtrent crypto en compliance.
De crypto gemeenschap is echter verbaasd. Binance noteert regelmatig tokens op het platform die geen duidelijk doel hebben, waaronder zogeheten memecoins. Monero daarentegen is een van de oudste projecten in de sector met een heel duidelijk doel. Namelijk het waarborgen van privacy bij betalingen met crypto. Andere crypto munten kennen deze mogelijkheden niet, althans niet op het niveau van Monero.
Het Monero team had er zelf ook iets over te zeggen:
The delisting is happening because Binance is now requiring that deposits come from a publicly transparent address. Monero has used stealth addresses for ALL addresses since it’s launch in April 2014
Monero allows selective disclosure with view keys but not a transparent address
— Monero (XMR) (@monero) February 6, 2024
Volgens online commentatoren zou de verwijdering van Monero ook slecht nieuws kunnen zijn voor Binance zelf:
“Hoewel slecht voor Monero, zie ik deze schrapping vooral als een teken van de langzame ondergang van Binance”, schreef cryptocurrency handelaar John Brown in een X-post.
Monero dropped strongly on the delisting news from Binance.
While bad for Monero, I mainly see this delisting as a sign of the slow demise of Binance. They are now "so compliant" that they cannot choose anymore which assets to support.
— John Brown (@john_j_brown) February 6, 2024
Ondanks dat de voormalige CEO van Binance, Changpeng Zhao, eind 2023 voor een rechtbank in de Verenigde Staten schuldig pleitte aan het overtreden van antiwitwas- en sanctiewetten, blijft de beurs onder druk staan van mondiale toezichthouders. Eind januari suggereerden rapporten dat Binance niet meer actief mocht zijn in Florida en Alaska. Zhao, die geen toestemming kreeg om naar zijn huis in de Verenigde Arabische Emiraten te reizen, zal op 23 februari 2024 in de VS worden veroordeeld en kan een gevangenisstraf van maximaal 18 maanden krijgen.